Pestrec mariánsky (Sibylum marianum) je jednoročná alebo dvojročná bylina z čeľade astrovité, pripomínajúca bodliak. Dorastá do výšky 60 až 150 cm, niekedy aj viac. Na hrubej stonke v spodnej časti nahusto, vo vrchnej redšie, vyrastajú tmavozelené, lesklé listy s ostňami na koncoch. Na listoch sú charakteristické biele škvrny. Pestrec má bledofialové, ružové až modrasté kvety, ktoré sú takisto zvonka pichľavé. Kvitne od júna do augusta. Po odkvitnutí dozrieva množstvo hnedastých semien s perovitým chocholcom. Predmetom zberu sú kvety, listy, ale najmä semená.
Pestrec mariánsky pochádza zo suchých, kamenistých oblastí Stredomoria, Malej Ázie a Kanárskych ostrovov. V súčasnosti sa rozšíril aj v suchších, teplejších oblastiach s nižšou nadmorskou výškou na Slovensku, pre zber je však vhodnejšia rastlina z teplejších oblastí, pre vyšší obsah účinných látok.
Rastlina obsahuje bioflavonoidy, súhrnne nazývané silymarín, ktorý veľmi priaznivo pôsobí na pečeň. Účinná látka pestreca napomáha regenerácii pečene pri jej ochoreniach (napr. pri hepatitíde, cirhóze a mononukleóze) a záťaži, najmä pri nadmernej konzumácii alkoholu, dlhodobom užívaní liekov, otrave hubami a pod. Napomáha vylučovaniu žlče. Silymarín pôsobí ako silný antioxidant a je výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu.
Použitie: zo semien pestreca mariánskeho sa pripravuje odvar, ktorý sa užíva vnútorne. Odporúča sa kupovať celé semená (nie mleté ani drvené) a rozdrviť ich bezprostredne pred varením. Zachovajú si tak maximálne množstvo účinnej látky.